Ahoj jiz delsi dobu eviduji v eM Clientovi problem se zpravami od spolecnosti DPD kde je rozsypana cestina viz obrazek. Je mozne to nejak opravit? Jiny klienti problem nemaji(Thunderbird, Outlook).
Kdyz se podivam na mail z 08/2024 tak je to v poradku.
Kdyz se podivam na mail z 06/2025 a dal tak uz je problem.
Tohle je chyba DPD e-mailů. Kódování češtiny v subjectu je úplně špatně, respektive vůbec neexistuje. V Outlooku a Thunderbirdu to funguje zřejmě náhodou, protože při chybném kódování si vyberou zrovna nějaké jiné kódování než my. Tohle je jednoznačná chyba na straně DPD. Tohle je jednoznačně špatně a proti specifikaci: Subject: Váš balícek je na ceste
Zcela tam chybí definice kódování. Můžeme zvážit v případě neexistence kódování zvoilit jiné kódování než nyní, tím ale zase rozbijeme jiné subjecty jiných firem, které to mají špatně zase jinak.
Lepsi jeden spatny odesilatel nez vice. A nepomohlo by se podivat na zpravu z roku 24 a z roku 25 co je tam spatne? Mohl bych zkusit napsat jim jestli se mi podari se dostat na nejakou technickou podporu.
My jsme se samozřejmě podívali. V hlavičce email je řádek
Subject: Váš balícek je na ceste
Tj. úplně bez udání kódování, to je proti specifikaci, takhle tam můžou být písmena jen ze základního ascii (tj. bez diakritiky). správně by ten řádek měl vypadat třeba takto:
Subject: =?utf-8?q?V=c3=a1=c5=a1=20bali=c3=ad=c4=8dek=20je=20na=20cest=c4=9b?=
I tak se s tím snažíme něco vymyslet, ale někdy je to obtížné, když nestačí to mít správně u nás, ale odhadovat, jakým způsobem špatně to bude mít druhá strana. Mně dnes mimchodem jeden takový email z DPD přišel taky :).
Ahoj. Problém s DPD je dlouhodobý, ale po aktualizaci do verzi 10.4.4195 teď mám stejný problém s jedním e-shopem. Tento e-shop také roky nepoužívá kódování subjectu (vidím v kódu starých zpráv za minulé roky), ale dosud všechno bylo v pořádku. Vypadá to, že se v nové verzi eM Clientu něco změnilo