Jak navázat spojení s mým googl calendar a e-mailem na seznam.cz?

Dobrý den,
nainstaloval jsem eM Client, ale nedaří se mi navázat spojení s mým googl kalendářem a emailovým účtem na seznamu. Můžete mi poradit jak na to?
Liška

Vytvoření účtu pro mail na seznamu by mělo být snadné - v menu pod Nastavení - Účty - Nový účet se otevře průvodce. Tam se vybere třetí možnost “specifický poskytovatel” a ze seznamu se vybere Seznam.cz. Vyplní se jméno, e-mailová adresa, pak libovolný název účtu. Nastavení jsou automaticky přednastavena. Jediné co je potřeba je nechat zaškrtnuté POP3 a SMTP, jabber se dá zrušit pokud nevyužíváte. Dále vyberete zda maily nechávat v místních složkách nebo pro ně vytvořit vlastní strukturu složek a dáte Dokončit a mělo by to být.
Po uložení je možná potřeba změnit číslo portu ? Nemám osobně vyzkoušeno, ale protože je přednastavená automatická možnost “požít SSL/TSL pokud je dostupné”, což u Seznamu je, tak to není na portu 110 ale 995. Pro odchozí poštu (SMTP) je to totéž…z portu 25 na 465. Snad mám ta čísla dobře, ale nic horšího než že to pořád nepojede se nestane :-).

Nastavení google kalendáře sice nemám vůbec vyzkoušené - jen automatické nastavení když jsem přidával do aplikace svůj gmailový účet, ale ve fóru to už řešili. Pokusím se přeložit a doplnit jednu odpověď.

Tam kde se vytvářel nový účet se nyní vybere druhá možnost “specifický druh účtu” a pak se vybere CalDAV Kalendář. Jméno účtu si zvolíme, URL adresa je trochu složitější:

[https://www.google.com/calendar/dav/ID vašeho google kalendáře]/events

kde [ID vašeho google kalendáře] je ve tvaru:
[hrzoně moc znaků]@group.calendar.google.com

ID kalendáře se dá najít po přihlášení na google kalendář. V nastaveních pod Kalendáře a kliknutí na jméno požadovaného kalendáře a pak dole v sekci adresa vedle obrázků XML/ICAL/HTML.

jako přihlašovací údaje slouží celá vaše emailová adresa (většinou je to uživ_jmé[email protected]) a příslušné heslo. Pokud nemáte nastavené sdílení kalendáře, tak si je musíte povolit, ale to se všechno dá snadno najít v nastavení google kalendáře.

No, snad vám to pomůže :slight_smile:

Pavel

–EDIT–

tak jsem si to teď zkoušel a hází to nějaké chyby typu kalendář nenalezen apod. Taky jsem tím zažil svůj první pád této aplikace. Nevím zda se třeba název účtu musí shodovat se jménem kalendáře apod. Taky to vypadalo, že musím prvně nějaký kalendář vytvořit a pak k němu asociovat ten online. Jediné co se mi hned rozjelo a vytvořilo automaticky kalendář byla změna adresy kalendáře na:

[https://www.google.com/calendar/dav/ jmeno]@gmail.com

Tehdy to ale umí načíst pouze jeden - hlavní kalendář. Pokud jich používáte víc (jako já) tak tam myslím zarás nepojedou. Myslím, že tohle se má opravit ve verzi 2.7 ??

Díky moc. Díky Vám se mi podařilo rozchodit oboje. Jen nevím jak ze seznamu naimportovat kontakty a příp. i složky, které tam mám vytovřené a v nich obsažené maily. Nevěděl byste si rady i s tímhle? Liška

No, import kontaktů asi nebude žádná legrace…ale pochopil jsem, proč je ve fóru tolik otázek a požadavků ohledně importu kontaktů z excelu…

Seznam.cz provádí export pouze do excelovského souboru csv, který ale eM Client zatím nepodporuje. O žádné aplikaci co by převedla adresář na jiný typ souboru nevím…bohužel ani přes thunderbird to nejde…s outlookem nevím, vůbec ho nepoužívám.
Jediný způsob (kromě ručního přepisu) co mě napadá je po exportu kontakty naimportovat na gmail a od tam je importovat do eM Clienta, to už totiž umí. Je tu ale jeden zádrhel.
Pokus exportovat ze seznamu sice vytvořil csv soubor, ale jednotlivé sloupečky neměly definovaný název (jméno, adresa apod.). Což ale zase gmail vyžaduje a to asi v angličtině. Takže po exportu je potřeba soubor otevřít v excelu a vložit na první řádek tabulky hlavičku…alespoň improvizovaně pro jméno, příjmení, mail…ostatní sloupečky třeba smazat. Pak naimportovat na gmail (pozor - v případě shody jmen/adres dojde k přepisu existujících kontaktů v gmailu). No a pokud bude úspěšné, tak importovat do eM clienta.
Relevantní nápověda pro import csv do gmailu v angličitně je tady:

http://mail.google.com/support/bin/an…
http://mail.google.com/support/bin/an…

Samotný import se v eM udělá snadno: Soubor - Imporotvat… - Kontakty z Googlu (poslední ze seznamu). Jednoduchý průvodce a je to.

Pokud jde o import ostatních složek, taky to není úplně snadné. Pokud totiž využíváte protokol POP, tak nemáte synchronizaci se složkami na internetu…pouze stahujete nové zprávy k sobě. V současné době nejde zprovoznit IMAP pro seznam, protože to mělo nějaké technické problémy…alespoň to psali někde tady ve fóru.

Stáhnout poštu u Vámi vytvořených složek by neměl být problém. Pouze musíte v nastavení složek na schránce seznamu kliknout na přejmenovat a v otevřeném okně zaškrtnou “stahovat pomocí protokolu POP3”. Nezkoušel jsem to, takže nevím zda se pak maily stáhnout do “doručené pošty” nebo to nějak pozná že jde o jinou složku. Každopádně pokud maily do složek třídíte automaticky pomocí pravidel, tak doporučuji stejná pravidla nastavit v eM Clientovi ještě před stažením a on pak maily z doručené složky roztřídí tak jak jste zvyklý. Pokud to děláte ručně, tak asi při prvním pokusu budete muset ručně přesunou všechny “nepřečtené” a bude.

Pokud chcete stáhnout maily ze složek typu odeslané / rozepsané, tak je potřeba všechny maily ručně přesunout do nějaké složky (doručená pošta, vaše složka) co se přes POP3 stáhne…a pak využít pravidlo pro “odesílatel je vaše adresa” a máte to. Pokud ale budete chtít obsah těchto složek v počítači aktualizovat, budete muset tento proces udělat znovu…alespoň s novými maily. Samozřejmě se týká jen mailů co odešlete přes webové rozhraní…ty z počítače se uloží automaticky do odeslaných a pak i na webu, protože je odesíláte přes něj.

Děkuju. Už se mi podařilo exportovat kontakty do gmailu. Ještě si je tam poupravím a myslím, že následný export do eM bude hračka.
Přeju Vám krásný víkend. Liška

Dobrý den, vše mi funguje, jen mi nejde odeslat mail. Resp. ho dokáži odeslat pouze pokud SMTP nastavím na nepoužívat zabezpečené připojení. Při žádném jiném nastavení mail neodejde. Hostitele mám smtp.gmail.com a potr 587. Přihlašovací jména a heslo mám stejné jako do gmailu. Tak už nevím, jak si s tím poradit. Nevědl byste si rady i s tímhle?

Dobrý den, mě odesílání mailů přes gmail normálně funguje, takže netuším v čem by mohl být problém. Nastavení mám následující:

server: smtp.gmail.com
port: 587 (můžete vyzkoušet i port 465)
bezpečnost: vynutit použití SSL/TLS
jméno: celá gmailová adresa
heslo: heslo do gmailu

Zkuste se ještě podívat, jestli máte na gmailu nastavené povolení přístupu - POP a nebo IMAP, já mám oboje i když nevím jakou to hraje roli když chci mail odeslat a ne stahovat.