Pár otázek

Dobrý den, mám pár otázek.

  1. umí eM Client připojení k Hotmailu (MAPI)?
  2. umí synchronizaci s Windows Mobile?
  3. kromě koupě, je nějaká šance rozběhnout tři emailové účty? Momentálně používám na velkém PC Outlook 2007 a na netbooku Windows Live Mail, který bych chtěl nahradit eM Clientem, za předpokladu, že zvládne mé tři účty a věci zmíněné v bodu 1 a 2.
    Děkuji.

Dobrý den

  1. eM Client nepodporuje proprietární DeltaSync protokol a v nejbližší době ani neplánujeme jeho implementaci. Nicméně Hotmail (repektive Windows Live Mail) poskytuje zdarma POP3, který podporujeme a dokonce ho automaticky nadetekujeme z emailové adresy.
  2. Synchronizace s Windows Mobile je v našich nejbližších plánech. Plánujeme službu (v řádech týdnů), kde budou uživatelé moci ukládat groupwarová data (kontakty, úkoly, události) na serveru a budou je moci synchronizovat mimo jiné s Windows Mobile platformou. Tímto způsobem bude možné synchronizovat data přes internet a nebude přitom nutnost připojení přes USB.
  3. Vzhledem k tomu, že toto omezení je zde právě proto, aby pokročilí uživatelé (což jsme přesvědčeni, že ti co potřebují 3 a více účtu jsou) nemohli používat bezplatnou verzi, tak moje odpověď musí být ne :-). Aktuální cena je všechno, jen ne závratná.

Děkuji za informace.

  1. POP3 není řešení, nechci ukládat poštu na disku, ale přímo v Hotmailu, to je tedy docela překážka, zvláště když potřebuji mít přístup ke stejným datům ze dvou PC. Abyste mi rozuměl, když mi přijde email a já na něj odpovím z Outlooku, na druhém PC ve Windows Live Mail se mi zobrazí, že jsem na email odpověděl a v ve složce odeslané je uložena má odpověď (a to samé obráceně). Vlastně se to chová jako standardní IMAP, jen mi to v porovnání s IMAPem přijde mnohem rychlejší (porovnával jsem s IMAP od Googlu - Gmail).
  2. To je dobrá zpráva, ale uvítal bych radši stejné řešení, jako má Outlook, tedy synchronizace pomocí WMDC přes USB kabel nebo BT, koneckonců jindy synchronizaci nepotřebuji. Ale aspoň něco.
  3. Uznávám, že cena opravdu závratná není, v porovnání s cenou, kterou jsem dal za Outlook :slight_smile: Ještě se ale zeptám, licence je doživotní nebo omezená na verzi?

Jinak musím říci, že program se mi líbí, pokud by nějak šlo vyřešit připojení k Hotmailu (Windows Live), asi bych neváhal, cena je příjemná, ale bod 1 je celkem zásadní (no, bod 2 taky, ale když to bude, není co řešit :slight_smile: ).

  1. Je možné v rámci POP3 nechávat všechny zprávy na serveru. Pokud vím, Hotmail nyní nabízí 5GB, takže je to také jedno z možných řešení. Stačí v eM odškrtnout checkbox smazat ze serveru po x dnech.
    Samozřejmě informace o přečtení a odpovědích na různých koeintech nedostanete. Je ale dnes již dost freemailů, které nabízejí plnohodnotný IMAP. Delta sync je prostě proprietární protokol MS a implementovat ho kvůli hotmailu prostě není rentabilní ani efektivní.
  2. Synchronizaci přes běžný kabel zvažujeme, ale zdá se, že samotný MS se chce vydat spíše cestou over the air sycnhronizace. Nový ActiveSync umí sync právě over the air. Ten bude podporovaný se službou, o které jsem mluvil. V tomto modelu nejste vázán se synchronizací na svoji kolíbku/osobní počítač, ale můžete ji provést kdykoliv/kdekoliv během sekund.
  3. Licence je limitovaná na rok upgradů + je možné za 20$ (cena pro český trh ještě nebyla stanovena) přikoupit doživotní upgrady. Celkově je cena, řekl bych, velmi konkurenceschopná.
  1. nechávat zprávy na serveru není řešení. Hotmail nenabízí pouhých 5 GB, ale 500 GB, jen se o tom moc nemluví, každopádně moje pošta na jednom z mých účtů momentálně zabírá 11 GB, představa, že bych to stahoval přes POP3 a měl to na disku (navíc na netbooku, kde mám pouze 16 GB SSD) je děsivá. Ostatní freemaily s IMAP mě nezajímají, používám Hotmail proto, že to je nejlepší dostupný email (a navíc jsou s Windows Live provázané další špičkové služby, např. SkyDrive). Takže nepodporování MAPI je podle mě krok zpět, připravujete se tak o zákazníky.
  2. Nemám na svém PDA mobilní net, takže synchronizace je možná pouze přes kabel/BT. Ale to je celkem jedno, hlavně když půjde alespoň něco, důležité ovšem je, aby údaje byly uloženy v mém účtu a ne “někde v internetu”, nejlépe ale samozřejmě v mém PC v emailovém klientu (tedy stejně, jako to mám na velkém v Outlooku).
  3. OK, to je přijatelné, těch 20$ není nic tragického.

Nicméně stávající chybějící funkce jsou velký problém, který je pro mě nepřekonatelný. Jestli někdy zaintegrujete podporu MAPI pro Hotmail a normální synchronizaci, určitě bych do toho šel, ale za těchto podmínek mi na netbooku bude stačit Windows Live Mail (a na velkém samozřejmě Outlook).

Děkuji za váš čas a odpovědi.

Jsem na tom úplně stejně. Bez MAPI to pro mě ztrácí význam. Dost často potřebuju k firemní poště a takhle bych mohl na firemní exchange přes VPNku ze svého kompu doma a nemusel si bezpodmínečně brát NTB. Google ho na své službě Apps už taky podporuje, takže bych zabil dvě mouchy jednou ranou.